Svaigi ceptu konditorejas izstrādājumu smarža rada siltu un mājīgu atmosfēru jūsu mājās neatkarīgi no laikapstākļiem. Es iesaku pagatavot vienkāršus un gardus cepumus, izmantojot divu veidu mīklas, kuras pirms cepšanas sajauc un pēc tam sagriež.
Sastāvdaļas:
- 4 olas;
- šķipsniņa sāls;
- 150 g cukura;
- 8 g vaniļas cukura;
- 150 ml augu eļļas;
- 10 g cepamā pulvera;
- 500-530 g miltu;
- 2 ēdamkarotes kakao;
- 2 ēdamkarotes piena;
Papildus:
- 4 ēdamkarotes medus/ievārījuma;
- Kokosriekstu skaidiņas – 30 g
Pagatavošana:
Bļodā pievienojiet 4 olas, šķipsniņu sāls, 150 g cukura un 8 g vaniļas cukura (vai 0,5 tējkarotes vanilīna). Saputojiet līdz gludai masai. Pēc tam pievienojiet 150 ml bez smaržas augu eļļas un sajauciet to ar olu maisījumu.
Pakāpeniski pievienojiet miltus. Pievienojiet 10 g cepamā pulvera kopā ar pirmo miltu porciju. Turpiniet kult. Pēc tam pievienojiet atlikušos miltus un mīciet mīklu ar rokām. Jums būs nepieciešami 500–530 g miltu. Mīcot, mīkla ātri savelkas vienā kunkulī. Tās konsistence ir līdzīga mīkstai plastilīnai – mīksta, elastīga un nelīp pie rokām.
Sadaliet mīklu divās vienādās daļās. Vienu no šīm daļām atkal pārgrieziet uz pusēm un no iegūtajiem gabaliņiem izveidojiet bumbiņas. Otro mīklas pusi ievietojiet atpakaļ bļodā, pievienojiet 2 ēdamkarotes kakao un 2 ēdamkarotes piena. Piens palīdzēs saglabāt mīklas mīksto konsistenci un ļaus kakao ātrāk iekļauties.
Pirms kakao pievienošanas iesaku to izsijāt caur sietu, lai izvairītos no kunkuļiem un to būtu vieglāk iejaukt mīklā. Mēs gatavosim cepumus, izmantojot divu veidu mīklu – klasisko un šokolādes, kas piešķirs aromātu un garšu. Sadaliet šokolādes mīklu uz pusēm un noapaļojiet to. Tagad sāksim veidot cepumus.
Novietojiet klasisko mīklu uz cepampapīra loksnes un nedaudz izlīdziniet. Pēc tam paņemiet šokolādes mīklu un pielāgojiet tās izmēru pirmajam gabalam. Atkārtojiet procesu: kārtojiet klasisko mīklu, pēc tam šokolādes mīklu. Jums būs daudzslāņu cepums. Uzmanīgi izrullējiet to cepampapīra lielumā. Mīklai nevajadzētu būt pārāk plānai, pretējā gadījumā cepumi pēc cepšanas paliks mīksti.
Lasi vēl: “Saimniekam nepatīk svešinieki” – tas, ko Cēsīs ieraudzīju krāsnī pēc pusnakts, nebija pirts gariņš
Uzmanīgi pārvietojiet mīklu uz cepšanas paplātes un cepiet iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180°C temperatūrā 20 minūtes. Kad mīkla ir pilnībā izcepusies, izņemiet to no cepeškrāsns. Nekavējoties, kamēr tā vēl ir karsta, apsmērējiet to ar medu vai biezu ievārījumu un pārkaisiet virsmu ar kokosriekstu skaidiņām vai sasmalcinātiem riekstiem.
Tagad sāciet veidot cepumus. Varat izvēlēties vienu no divām iespējām. Vispirms apgrieziet mīklas malas, sagrieziet to strēmelītēs un pēc tam rombos. Otrkārt, izmantojiet mīklas griezēju (piemēram, gredzenveida), lai izgrieztu atbilstoša izmēra apļus. Gatavie cepumi ir mēreni saldi, mīksti, aromātiski un garšīgi. Mēs to uzglabājam slēgtā traukā vai maisiņā, lai saglabātu svaigumu un maigumu.









